Indukce nebo plyn – výhody a nevýhody
Pro hospodyňky jde o otázku skoro hamletovskou. Vařit na indukci nebo na plynu? Co je výhodnější a proč? Přečtěte si článek, ve kterém se například dozvíte, jestli je levnější vařit na plynu nebo elektřině.
Indukce vs. plyn – je jednoznačná odpověď na to, co je lepší? Není. Vařit na plynu nebo elektřině s sebou přináší výhody i nevýhody. Je ale několik faktorů, které vašeho vítěze v souboji plyn vs. indukce předurčí. Jaké to jsou?
Plynová přípojka
Od nepaměti lidé vařili na ohni. S elektřinou začaly plamínky v domácích kuchyních pohasínat a v současnosti jsou indukční varné desky jednoznačně trendem doby.
Zároveň platí, že mezi vařením na plynu nebo na zařízení využívajícím magnetické pole nelze favorita určit jednoznačně. Vaše rozhodování bude samozřejmě ovlivňovat přístup k typům energií - pokud nemáte plynovou přípojku, může být poněkud nákladné ji k domu dovést. „Pokud doma nemáte zavedený plyn, pak je indukce samozřejmě nejlepším řešením. Pokud ale máte doma plyn i elektřinu, pak zvažujte dál. Důležité třeba je, jak často vaříte,“ upozorňuje na některé rozdíly Juraj Ondris z SPP.
Vaření na plynu nebo elektřině
Důležitá je četnost vaření. Nachystáte-li si jednou za týden vajíčka, pak se vám vysoká investice do indukční desky asi moc nevyplatí. Bude dlouho trvat, než by se vám v podobě úspor za ušetřenou energii vrátila zpět.
Pozornost věnujte ještě jednomu důležitému aspektu:„U indukce nepotřebujete žádnou jiskru na zapálení. Počítejte však s tím, že musíte mít zavedený do kuchyně třífázový přívod elektrické energie (380 V). Budete také potřebovat jistič s vyšší nominální hodnotou (silnější jistič). Zaplatíte tak ve výsledku více na distribučních poplatcích za elektřinu, neboť ta třífázová je dražší než jednofáze,“ upřesňuje Juraj Ondris.
Jídlo na ohni prý chutná lépe…
Jak dopadne důležitý souboj Vaření: plyn vs. elektřina? Kdo je zvyklý vařit na plynu, obvykle nechce měnit. Někteří zarytí vyznavači vaření na zemním plynu tvrdí, že jídlo připravené na hořácích plynového sporáku prý chutná lépe.
V každém případě je vaření se zemním plynem rychlé. Škrtnete a nečekáte, až se deska dostatečně rozehřeje. Oproti tomu indukční varné desce chvíli trvá, než se rozehřeje. Kdo ovšem zkusil vařit na nejnovější indukci, tak ví, že to čekání je opravdu minimální. Možná by se dalo i polemizovat nad tím, který zdroj energie má ve výsledku větší výkon.
Také milovníci asijské kuchyně na vaření na plynu nedají dopustit. Plyn je totiž skvělým zdrojem energie pro wok pánve – na přípravu některých restovaných pokrmů je potřeba skutečně velký výkon, kdy zpod pánve přímo šlehají plameny. V tomto směru je plynový hořák nedostižný.
Spotřeba a cena
Je levnější indukce nebo plyn? Mezi výhody plynových sporáků patří i finanční stránka věci – zemní plyn je levnější než elektřina, což se v dohledné době nezmění. Spotřeba plynu na vaření se pro malou domácnost obvykle pohybuje v rozmezí 8 a 10 m3 zemního plynu měsíčně. Plynové sporáky i samostatné varné desky jsou navíc levnější než ty indukční.
Zároveň nemusíte přemýšlet nad tím, jestli máte ty správné pánve, hrnce a rendlíky. Na plyn můžete položit jakékoliv běžné nádobí, ať už smaltované hrnce po babičce nebo nerez. Na indukci musíte používat nádobí s magnetickým dnem. Také opravy vás přijdou pravděpodobně levněji u plynu než u indukce, která je složitějším zařízením.
Nevýhody vaření na zemním plynu
- Bezpečnost – Mezi nevýhody vaření na plynu se obvykle řadí nižší bezpečnost. Oheň byl vždycky dobrý sluha, ale zlý pán. I ten nejzkušenější kuchtík nebo kuchtička někdy hasil alespoň vzplanutou utěrku . Moderní plynové desky však mívají nejrůznější pojistky.
- Údržba – Co je proti indukci určitě velká nevýhoda, je údržba. Kdo někdy myl a čistil plynové hořáky a jejich okolí, dobře ví, o čem je řeč. Vzkypělá polévka, ale i voda na brambory dovede udělat pěknou paseku, která se z členitého povrchu velmi špatně odstraňuje.
Výhody vaření na zemním plynu:
- levný plyn - je levnější než elektřina obecně
-
pořizovací náklady – za plynovou varnou desku nebo sporák zaplatíte méně než za elektrickou indukci
-
okamžitý výkon – nemusíte čekat na rozehřátí plotýnky , plyn se dobře reguluje
-
exotické kuchyně
-
nemusíte si pořizovat speciální nádobí
Indukce hřeje, ale nepálí. A mnohem lépe se čistí
Indukční desky si dnes můžete pořídit takřka na míru podle velikosti své rodiny. Ale pozor: nenechte se zmást a nezaměňte při výběru indukční desku za sklokeramickou. „Při vaření na moderní indukční desce se teplo vytváří až v samotné nádobě, povrch varné zóny se skoro nezahřeje a v okolí už vůbec ne. Takže pokud vám uteče mléko nebo něco jiného zpod pokličky, nic se nepřipeče a nepřipálí, a stačí lehce setřít,“popisuje Juraj Ondris z SPP.
Studený povrch i při velkém nedělním vaření pak určitě ocení hlavně maminky malých dětí, protože v kuchyni bude pro nenechavé ručičky o nebezpečí méně. Obvykle také není třeba ani ve starších bytech řešit kvůli indukci nové elektrorozvody
Díky pokroku už většina výrobců vychytala také regulaci varných ploch a vám bude stačit jen zkušenost, abyste si ověřili, z jakého stupně dostanete řízek tak akorát do zlatova a na jakém nejefektivněji budete hodiny táhnout vývar. Ty úplně nejmodernější (a adekvátně tomu cenově ohodnocené) indukční desky dokáží díky vychytávkám přizpůsobit teplo pro ohřátí mléka nebo rozpuštění tuku.
Pokud se rozhodnete pro indukci, pak počítejte s investicí do speciálního nádobí. Také v tomto případě ale nemusíte okamžitě při přechodu z plynu vyhazovat půl kredence. K mání už jsou speciální podložky pod hrnce, s kterými to jistě nějakou dobu zvládnete.
Výhody vaření na indukci:
- pohodlná údržba a snadné čištění
- snížení tepelných ztrát
- bezpečnost
- dvojitá varná plocha – dnes už snadnější regulace a také možnost „zvětšit“ varnou plochu, když potřebujete použít místo hrnce třeba pekáč
Leckoho by od indukční desky mohly zrazovat typické problémy – hučení větráku nebo cvakání indukce. Nemusíte mít obavy – pokud nesáhnete po nejlevnější indukci na trhu, ale zvolíte alespoň rozumnou střední třídu indukce, pak žádné obtěžující zvuky nehrozí. Jediný hluk zaznamenáte z větráku pouze v případě, že indukci pustíte naplno. Ale nejde o nic hrozného, hluk je srovnatelný s plynovým hořákem, který jede na plný výkon.