3 pravidla, jak snížit svou vlastní uhlíkovou stopu

3 pravidla, jak snížit svou vlastní uhlíkovou stopu

Uhlíkovou stopu za sebou zanechává téměř každá činnost, kterou v běžném životě vykonáváme. Průměrná uhlíková stopa každého Čecha je 12 tun CO2 ročně. Nadměrná produkce oxidu uhličitého má negativní vliv na planetu a celý ekosystém a způsobuje nežádoucí globální oteplování, které se týká nás všech. Naším společným cílem by proto mělo být žít tak, abychom tuto stopu co nejvíce minimalizovali.

Co je vlastně uhlíková stopa?

Uhlíková stopa představuje množství skleníkových plynů, především oxidu uhličitého (CO2), které vypustíme do atmosféry prostřednictvím svých činností. Tento ukazatel zahrnuje nejen přímé emise (například z dopravy či vytápění), ale i ty nepřímé, které vznikají během výroby, přepravy a likvidace produktů, které využíváme. Uhlíková stopa je tak měřítkem naší ekologické zátěže na planetu a její výše souvisí s tím, jaký životní styl vedeme.

Uhlíková stopa a její výpočet?

Existují různé online kalkulačky, které nám pomohou odhadnout naši osobní uhlíkovou stopu. Tyto nástroje berou v úvahu různé faktory, jako jsou:

  • Spotřeba energie v domácnosti (spotřeba elektřiny, spotřeba plynu, vody)

  • Způsob dopravy (auto, veřejná doprava, letadla)

  • Stravovací návyky (maso, rostlinná strava)

  • Nákupní chování (nové vs. použité zboží, elektronika, oblečení)

  • Produkce odpadu a jeho recyklace

Tím, že analyzujeme tyto oblasti, můžeme získat přehled o tom, kde se nejvíce podílíme na emisích, a kde můžeme provést změny. Jak tedy snížit uhlíkovou stopu? Sepsali jsme tři základní pravidla, jejichž zavedením do každodenního života pozitivně ovlivníme nejen kvalitu svého života, ale i stav životního prostředí kolem nás.

 
 

1. Zpomalte a promyslete své další kroky

Rychlá doba nás často nutí sahat po co nejrychlejších řešeních našich potřeb – donáška jídla, jízda autem do obchodu několikrát týdně, opakované kupování plastových nákupních tašek, káva s sebou v jednorázových kelímcích, a tak bychom mohli pokračovat dál.

Tato spousta zbytečných činností se dá jednoduše omezit, pokud se trochu připravíme předem. Pokud nemáme možnost vařit doma, můžeme místo denního objednávání obědů zorganizovat společný dovoz jídla pro celou firmu. Namísto několika menších nákupů týdně můžeme jednou týdně udělat větší nákup, přičemž si s sebou vezmeme znovupoužitelné tašky. Jednorázové plastové kelímky na kávu nahradíme stylovou termoskou, kterou budeme nosit s sebou v kabelce nebo autě.

Zajímavost: Statistiky ukazují, že každý den se na světě vyhodí přibližně 1 miliarda jednorázových kávových kelímků a více než 1 milion plastových tašek každou minutu končí v odpadu. Výroba, přeprava a dokonce i recyklace těchto jednorázových předmětů za sebou zanechává zbytečnou uhlíkovou stopu.

Zpomalit znamená vybrat si na první pohled časově náročnější a možná méně pohodlnou alternativu (např. výměna auta za kolo), která je však v konečném důsledku mnohem efektivnější a především šetrnější k životnímu prostředí. Uvědomělé jednání a rozvaha by měly být důležitým životním pravidlem, které nám pomůže zlepšit nejen naše zvyky, ale i stav životního prostředí.

Zajímavost: Podle výzkumu Oxfordské univerzity, pokud člověk každý den vymění jednu běžnou jízdu autem za jízdu na kole, sníží své roční emise z dopravy o 67 %.

2. Opravte, vyměňte, kupte použité

Druhé důležité pravidlo nás vede k uvědomělému nákupnímu chování. Týká se to oblečení, elektroniky, nábytku a prakticky všeho, s čím se denně setkáváme. Když se vyhneme nákupu nových věcí, pokud to není nezbytné, ušetříme nejen peníze, ale i zdroje potřebné k jejich výrobě a škodliviny uvolněné do ovzduší.

Před nákupem nové věci je dobré se zamyslet: Opravdu to potřebuji? Pokud ano, lze to získat ekologičtěji? Můžu to koupit z druhé ruky nebo vyměnit za něco, co už mám?

Tip: Dnes jsou stále populárnější tzv. swapy – trhy, kde si lidé vyměňují kvalitní oblečení, rostliny či knihy. Díky nim výrazně ušetříte, pořídíte si něco nového a zároveň snížíte svou uhlíkovou stopu. 

Uvědomělé nakupování se týká i jídla. Obecně se za ekologičtější způsob stravování považuje rostlinná strava. Nemusíme se nutně stát vegetariány, ale je dobré omezit konzumaci masa a zařadit do svého jídelníčku více rostlinných pokrmů.

Důležité je také neplýtvat potravinami a podporovat lokální produkty. Čím větší vzdálenost musí potravina urazit, tím více emisí se při její přepravě uvolní do ovzduší. Tím se dostáváme k třetímu pravidlu.

3. Lokálnost především

Je jasné, že ne všechno lze koupit z druhé ruky nebo vyměnit. Při nákupu nových věcí je ale dobré upřednostnit lokální výrobce a zvolit produkty, které necestovaly tisíce kilometrů, než se dostaly do obchodu.

Podpořením lokálních výrobců snížíte uhlíkovou stopu z dopravy a přispějete k domácí ekonomice. Kromě toho často objevíte produkty vyšší kvality a unikátní nabídky.

Tip: Lokálně lze nakupovat nejen potraviny, ale i širokou škálu produktů každodenní potřeby – od kosmetiky přes oblečení až po obaly na mobily a notebooky.

Činností, kterými může každý z nás snížit svou uhlíkovou stopu, je mnoho. Pokud si osvojíme tři základní pravidla uvedená v tomto článku a převedeme je do praxe, přispějeme k čistšímu ovzduší a ochraně přírodních zdrojů.